/ Президентство на Р. България
Черна гора има ключова роля за европейската перспектива на Западните Балкани, затова България ще продължи да подкрепя усилията и реформите на страната по пътя й за пълноправно членство в Европейския съюз като пример за целия регион. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на парламента на Черна гора Даниела Джурович, която е на посещение у нас. 

Радев и Джуканович се обединиха: България и Черна гора осъждат руската агресия в Украйна


По време на разговора на „Дондуков“ 2 двамата откроиха приятелските отношения и активния политически диалог на високо ниво между двете страни, обединени от дълбоки културни и исторически връзки. Това е отлична база за задълбочаване на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, беше общата позиция по време на срещата. Вече се наблюдава положителна тенденция в търговския стокообмен, като за първите десет месеца на 2022 г.  се отчита ръст с 106 % спрямо същия период на предходната година. В хода на разговора като перспективни области за двустранно сътрудничество бяха откроени индустриалното производство, туризмът, информационните технологии, сигурността и военното обучение.  

Даниела Джурович изказа признателност за експертната и политическа подкрепа, която България оказва на Черна гора в европейския път на страната. Българският президент и председателят на черногорския парламент бяха единодушни, че отличното институционално сътрудничество трябва да продължи, независимо от темпа на политическите процеси в двете страни.