Янаки Стоилов беше избран за председател на Левицата в БСП
Янаки Стоилов беше избран за председател на Левицата в БСП / netinfo

Янаки Стоилов беше избран за председател на Левицата в БСП. За него гласуваха 220 от делегатите на Първата национална конференция на обединението на левите социалисти в партията, един беше против. Ако лявата социална политика не се оповести и не започне да се осъществява, неуспехът на предстоящите местни избори няма да бъде предотвратен. Това заяви Янаки Стоилов пред участниците в Първата национална конференция на лявото крило в БСП.

Местните избори са важни заради преполовяването на мандата на управляващата коалиция и членството в ЕС и средствата, които могат да влязат в общините по различни оперативни програми, каза Янаки Стоилов. По думите му БСП трябва да отговори дали ще продължи политиката в годините на прехода, или ще се опита да промени резултатите от този преход. Засега тя, обсебена от тройната коалиция, е затънала в дълбокия коловоз на наследената политика, каза още Стоилов и допълни:

„Ако БСП не отговори на очакванията на хората на труда, на бедните и онеправданите, тя няма да може дълго да се разпростира в левия политически спектър”.

Настоящата конференция трябва да даде ясен мандат за участие на лявото крило във Висшия съвет на партията, общинските и районните съвети, основните организации, заяви Янаки Стоилов. По думите му, образът на врага с партиен билет има дълбоки социални традиции в БСП.

„БСП все повече се превръща в електорална партия, в която партийните организации и представителните партийни органи играят все по-малка роля при формирането на политиката и контрола върху нейната реализация.



Партията е пред големи изпитания, които ни карат да запазим самообладание и с нашите реакции да не провокираме допълнително напрежение в нея. Още по-важно е това да се разбере от ръководството на БСП, допълни лидерът на лявото крило в партията Янаки Стоилов.