Първото поставено условие за събиране на коалицията вече е в процес на изпълнение. В Правната комисия депутати приеха законопроект за противодействие на корупцията, съобщи NOVA. Досегашните партньори определиха гласуването като първа стъпка към нов кабинет.

Сотир Цацаров депозира оставката си като шеф на КПКОНПИ

Преди да са категорични в коментарите си oбаче, коалиционните партньори изчакват окончателното приемане на законопроекта свързан с Антикорупционната комисия. Именно това, както и Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ са двете условия, поставени от "Продължаваме промяната" за ново коалиране и правителство с мандата на БСП.

"С подкрепата си за антикорупционния закон „Има такъв народ” продадоха ръка в подкрепа, но не безусловно. „От нас е ясен знак и ние го заявихме още вчера. Направили сме всички наши бележки и нашите опасения за закона”, заяви Ива Митева, ИТН.

Подкрепата за кандидатурата на Бойко Рашков остава под въпрос. „Дали ще е Бойко Рашков или не - е въпрос на преговори. Ако кажа, че ще е той, се обезсмисля цялата процедура утре”, допълни тя.

След първия кръг консултации: Все по-сериозни заявки за нов кабинет (ОБЗОР)

„Продължаваме промяната” отчетоха първия знак, но все още изчакват преди да си правят изводи. „Това със сигурност е едно от нещата - като условието  със сигурност е добър знак”, посочи Андрей Гюров, ПП. И допълни: „Правим всичко възможно да има правителство”.

Законът за антикорупция влиза за разглеждане в пленарна зала в петък.