Първо съдебно заседание по делото „Октопод”
Първо съдебно заседание по делото „Октопод” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Първо съдебно заседание по делото „Октопод”
47989
Първо съдебно заседание по делото „Октопод”
  • Първо съдебно заседание по делото „Октопод”

Софийският градски съд даде ход на делото „Октопод”, по което основен подсъдим е бившият сътрудник на ДАНС и кандидат за президент на изминалите избори Алексей Петров. Той застава пред съда по обвинения за принуда, изнудване и разгласяване на държавна тайна.

Според обвинението Петров, заедно с другите подсъдими Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет. Подсъдими са още Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов. Никоя от страните нямаше желание процесът да се отлага. Разпитът на свидетели започва през 2012 г., когато делото навлиза в същинската си част.

Противно на очакванията делото започна в Градския, а не в Специализирания наказателен съд, който отваря врати догодина. Ръководителят на спецпрокуратурата и прокурор по делото Светлозар Костов отрече вече да има възможност процесът да бъде преместен. „Дали има достатъчно доказателства, последната дума е на съда. Но все пак 200 тома материали не смятам, че са просто бележки и листи”, коментира той.

Повече от час и половина прокуратурата чете обвинителния акт по делото. От него стана ясно, че Алексей Петров е заплашвал с обиди и физическа саморазправа много хора. Стигнало се до там, че през 1998-а Петров изнудил основния свидетел на прокуратурата Георги Цветанов като му казал, че ще му отреже главата с лопата.

Обвинителите твърдят, че бившата барета си служил и с юмруци и ритници щом се стигнело до рекет. Георги Цветанов потвърди това. „Бил съм бит, бил съм унижаван, бил съм заплашван с всички форми и методи, които чухте в обвинителния акт - с каратистки способи, с психологически. Това, което чухте, това е истината”, заяви той пред журналисти.

Алексей Петров отрече категорично твърденията на прокуратурата и свидетелите и дори заяви, че скоро ще организира конкурс. „Срещу голямо възнаграждение някой да се опита да реализира на практика това завидно въображение на Цветан Цветанов. Вие знаете, че повечето от свидетелите са склонявани в неговия кабинет”, обясни Петров. „Обидно ми е тази сцена да се обяснява как аз - шампионът по карате, седемкратен шампион на България, не съм успял, след нанасяне на удари с ръце и крака, да му сторя каквото и да било, та чак се наложило да ходя да вземам клещи”, коментира още той. 

Съдът отхвърли гражданските искове по процеса с мотива, че те биха затруднили и без това сложното съдебно следствие.

Престъпната група беше разбита през февруари 2010 г. след мащабна полицейска операция. Обвинителният акт по делото беше внесен преди близо месец. Доказателствата по процеса са събрани в 230 тома.