Първи смъртен случай от новия грипен вирус у нас
Първи смъртен случай от новия грипен вирус у нас / снимкa: БГНЕС
Първи смъртен случай от новия грипен вирус у нас
22109
Първи смъртен случай от новия грипен вирус у нас
  • Първи смъртен случай от новия грипен вирус у нас

Първият смъртен случай от новия грипен вирус АH1N1, по известен като свински грип, е вече факт в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Починал е мъж на 30 години в болница "Лозенец" в София, след като заради вируса е получил двустранна пневмония. Той е бил наркозависим от кокаин и най-вероятно хероин, обясни директорът на болницата д-р Любомир Спасов. Според него това е причината за ниския имунитет и бързото развитие на вируса. Повечето смъртни случаи в света на заразени с вируса са при млади хора, обясни за Дарик държавният здравен инспектор Тенчо Тенев. По думите му, обаче, статистически по-малко хора умират от новия грипен вирус, отколкото от сезонния.

30-годишният мъж не е знаел откъде се е заразил с вируса. Той е работил на Черноморието и се предполага, че може да се е заразил от чуждестранни туристи. На 23 септември пациентът е приет в болницата в Самоков с двустранна пневмония, обясни доктор Тенчо Тенев: "Още в самото начало на заболяването е постъпил в доста тежко съсътояние. Това е наложило да бъде приведен тук, в София. В последствие на бронхопневмонията се е засегнало и сърцето и той е починал от сърдечна недостатъчност". Лекарите имали съмнение и за СПИН.

Общо петима души са били контактни с починалия. Единият от тях, бащата на починалия, е бил изследван, доказано е, че и той е носител на вируса и се лекува в болницата. Пациентът е в добро състояние. Останалите контактни, от които са взети проби, ще бъдат изследвани. "Няма повод да се страхуваме, знаете, че починалите са много по-малко, отколкото при сезонния грип - под един процент са починали", каза още доктор Тенев.

За съжаление, за сезонния грип може да се ваксинираме, но все още за свинския грип не можем, нали така?

Ние участваме в тази процедура, която се готви от ЕК. Процедурата ще стартира през октомври, така че ние ще сключим договори и ще получим съответните количества от ваксините.

До момента от новия вирус в страната официално са регистрирани 78 случая.