Първанов свиква Консултативния съвет за национална сигурност
Първанов свиква Консултативния съвет за национална сигурност / снимка: Sofia Photo Agency
В ранния следобед президентът Георги Първанов свиква Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Последиците за сигурността на България от участието на страната в големи енергийни проекти”. Доклади ще изнесат министрите на икономиката и енергетиката, на външните работи и на околната среда и водите.

Равносметка на проекти като „Южен поток”, АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис ще направят членовете на КСНС: председателят на НС, премиерът, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, както и председателят на Държавната агенция „Нацонална сигурност”, началникът на ГЩ на Българската армия и представителите на всички парламентарно представени партии.

Тон на дискусията бе зададен от премиера Сегрей Станишев след вчерашния му разговор с президента: "Предложих на президента Буш идеята на президента Първанов за организиране на голяма международна конференция за енергийната сигурност. Ние по същество сме отворена врата на ЕС към енергийните пазари и енергийните източници от Кавказкия и от Каспийския регион".

Президентът не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност от февруари миналата година. Тогава бе обсъждана професионализацията на българската армия.