Първанов наградил международен наркотрафикант
Първанов наградил международен наркотрафикант / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

През 2003 година Георги Първанов e наградил публично международен наркотрафикант с държавното отличие "100 години Илинденско въстание", съобщава БГНЕС.

На 2 август в Благоевград държавният глава е наградил осъдения в Италия за трафик на хероин Алекси /Александър /Стоименов. През 1968 г. италианската полиция задържала Стоименов с над 2 кг хероин и го вкарала в затвора. След като излязъл на свобода, Стоименов отишъл да живее в Белгия, където отворил скандалния ресторант "Кошарата" в Брюксел, който се смята за свърталище на югославските спецслужби. Заведението е било подпалвано на два пъти. Подобни инциденти, за сравнително спокойния Брюксел, са били изключение за онези години.

Стоименов е родом от село Велюса, недалеч от гр. Струмица, Република Македония.

"Миналото на Стоименов може да бъде изяснено много лесно - с едно запитване до италианските власти. Спорната му биография бе чест коментар в средите на занимаващите се с македонските дела в София. Спомням си, че Методи Димов от Брюксел реагираше най-остро по повод организираните приеми в София на Стоименов", каза по този повод Иван Николов, директор на списание "България - Македония".

Тук трябва да се припомни, че именно личността на Методи Димов се споменава в досието на Георги Първанов като агент "Гоце"/1/ в архивите на бившата Държавна сигурност /ДС/.

"В продължение на години, включително и след промените от 1989 година при всяко идване в Република България граничните власти го подлагаха на щателна проверка, включително и събличане", съобщиха от спецслужбите в отговор на въпроса "дали в България са знаели какво е миналото на Алекси Стоименов".

При оповестяването на досието му Първанов призна, че в НРС има папка за него с агентурното име "Гоце", но уточни, че задачата му била безобидна и патриотична - да помогне на българския емигрант Методи Димов да подготви книга със спомени от края на XIX век.