Първанов: Докладът на ОЛАФ не открива нищо ново за кампанията ми
Първанов: Докладът на ОЛАФ не открива нищо ново за кампанията ми / Sofia Photo Agency
Публикуването на доклада на ОЛАФ провокира остри дебати. Бяха поставени въпроси, на които отговор трябва да дадат както българските институции, така и ОЛАФ, а също и да аргументират своите тези. Това се посочва в изявление на президента Георги Първанов, разпространено от пресцентъра на държавния глава.

На основа на доклада на ОЛАФ държавният глава очаква бързи и ефективни мерки за подобряване на взаимодействието между компетентните институции за изясняване на посочените случаи и по всички проблеми, които биха възникнали в бъдеще; ясни, твърди гаранции пред европейските институции, че няма да бъдат допуснати злоупотреби и нарушения със средства от еврофондовете. Никоя държавна институция не може и няма да отваря "чадър" над когото и да било, заявява президентът Първанов.

"Що се отнася до президентската кампания, докладът не открива нищо ново. Всички дарители са записани до последния човек, до последния лев в отчета до Сметната палата. Всеки от тях е попълнил декларация, че отговаря на законовите изисквания. Щабът на кампанията не е използвал и не би могъл да използва никакви други механизми, извън предвидените в закона, за удостоверяване почтеността на един или друг дарител", пише в изявлението.

Държавният глава предлага да се публикуват в медиите отчетите на всички участници в предизборната кампания за президентските избори през 2006 година, за да може широката общественост сама да направи своя извод.

"С цялата отговорност на институцията, която представлявам, като държавен глава, искам да се обърна към компетентните органи да предприемат всички мерки, за да гарантират пълна прозрачност и контрол в целия процес на кандидатстване и реализация на средствата по линията на европейските фондове. В това отношение недосегаеми не трябва и няма да има", заявява Георги Първанов.

Президентът смята, че на базата на конкретни факти ДАНС трябва своевременно да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че "има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице", е обоснована.

С първия вариант на доклада на ОЛАФ са били запознати представители на български институции и служби още на 18 юни, се посочва в изявлението. Тогава не е имало такива политически заключения. Кога, как и защо са се появили? Ще има ли опровержение, ако няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теза - пита президентът.

Той заявява, че винаги се е ръководил от убеждението, че са нужни строги правила, пълна прозрачност и контрол върху финансирането на партиите и предизборните кампании. Още повече, когато става дума за държавния глава. И не случайно мерките, които предложих за реформи в политическия модел, са насочени към пълна прозрачност на финансирането на политическия процес - в т.ч. чрез публични списъци на дарителите и на даренията, и декларация за произход на средствата от всяко дарение, отбелязва президентът Георги Първанов.

Пълeн текст на доклада четете ТУК