ОЛАФ е установила злоупотреби в проекти за над 32 млн.евро
ОЛАФ е установила злоупотреби в проекти за над 32 млн.евро / снимкa: Sofia Photo Agency
В българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД. Това заявява шефът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер в официално писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева. В писмото се сочи още, че ОЛАФ е установила злоупотреби в проекти за над 32 млн.евро.

Писмото бе раздадено от вицепремиера Меглена Плугчиева на членовете на Висшия съдебен съвет, тъй като съдържа критики към магистратите. То е получено преди седмица. Към него е присъединен доклад на ОЛАФ, написан след проверката в България през юни тази година. В доклада се изброяват проекти за над 32 млн. евро, по които службата е установила злоупотреби. Най-голямо внимание в доклада е отделено на случая с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков и другия разследван заедно с него Марио Николов. Според ОЛАФ групата Николов-Стойков е престъпна мрежа от компании, която включва повече от 50 български, европейски и офшорни фирми. В доклада пише, че "тази мрежа е управлявана и финансирана от Николов и Стойков, за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство.

За единия от тях се твърди, че е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент и е бизнес партньор на бивш зам.-министър на външните работи, който, според налична информация, се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице", се казва още в доклада. ОЛАФ критикува остро, както институциите у нас, които не са взели мерки срещу разграбването, така и прокуратурата за това, че не е сезирала европейската служба за борба с измамите.

В писмото си до Плугчиева Франц-Херман Брюнер изрежда престъпленията на групата Николов-Стойков: измами с данъци и субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос и износ в България и ЕС на китайско месо. Докладът на ОЛАФ сочи, че Людмил Стойков и Марио Николов са замесени и в други две афери с източване на близо 20 млн. евро от пет проекта с фалшиви оферти, и че двамата се разследват за внос и износ на китайско заешко месо с фалшиви здравни сертификати от Аржентина, както и за злоупотреби при изкупуване на дълг от Националната електрическа компания и сделка с железопътни вагони.

Докладът на ОЛАФ критикува и фонд "Земеделие", прокуратурата и съда за несъгласуваност на действията: че фондът не е започнал навременни процедури, за да си върне парите от фирмите, свързани с първата разкрита афера на кръга Стойков - Николов и не е обменял информация с прокуратурата, а прокуратурата е водила разследванията срещу групата разпокъсано и без централизиран контрол. Съдът пък се критикува за това, че много бързо е освободил под парична гаранция Марио Николов и Людмил Стойков, както и че е наредил и на Агенцията за държавни вземания да освободи 3 млн. лв. активи на фирми, свързани с групата, и е отменил актовете на фонд "Земеделие", с които е направен опит да се върнат незаконно изплатени суми.

Главният прокурор Борис Велчев заяви пред Висшия съдебен съвет, че благодарение на критиките на ОЛАФ всички разследвания на групата Стойков - Николов вече се водят централизирано и не са разпокъсани из цялата страна, но отказа да коментира доклада.

Докладът сочи, че компаниите "Родопа голд", Родопа мийт", "Родопа консерв", "Еврофриго", "Палмигра" и "Птицекланица Чубра" около групата Николов - Стойков са използвали в молбите за финансиране по САПАРД подправени оферти със завишени цени за доставка на оборудване. Според инспекторите групата е продавала на германски партньори машини за месо втора ръка от бившата ГДР чрез две офшорни компании - "Кингстън ентърпрайсиз" и "Никформ", базирани в САЩ и Ирландия. Германските компании обратно са ги препродавали на фирми с проекти по САПАРД. Друга фирма - "Родопа 97", от същия кръг пък е купила камиони и ремаркета, които не са използвани впоследствие за проекта по програмата. В резултат щетата се изчислява на 6,1 млн. евро, констатира докладът.

ОЛАФ разполага и с информация за други 17 одобрени по САПАРД проекта на свързани с тази група фирми, чиито плащания са спрени и се разследват от прокуратурата. Припомнят се и случаи от 2005 и 2006 г. със съмнително придобиване на железопътни вагони втора употреба от компании, свързани с групата Николов - Стойков. Разследва се дали за покупката им не са използвани пари от ЕС. От ОЛАФ сочат и други пет компании, свързани с групата около Людмил Стойков, които се разследват от българската прокуратура за съмнения, че са представяли фалшиви оферти при покупката на оборудване. Това са "Риком", "Солвекс Мира фрукт" "Шикс Кера Манманова", "Картел Валентин Янев" и "Соларис".

Извън групата на Стойков се цитира още, че русенската фирма "Юпер", сливенската "Хеликом", ямболската "Топ консерв", благоевградската "КФМ" и силистренската "Меком" са използвали поне една фалшифицирана тръжна оферта към индивидуалната молба за финансиране по САПАРД. Инспекторите от ОЛАФ са отправили запитвания до доставчици на оборудване от други европейски държави, за да се потвърди автентичността на тръжните оферти. Разследващите органи в съответните държави са започнали вътрешни проверки и резултатите от тях ще бъдат представени на България през август 2008 г., пише още в доклада, изпратен на вицепремиера Меглена Плугчиева.