мъгла планина
мъгла планина / iStock/Getty Images
Добри са условията за туризъм в планините тази сутрин, но в следобедните часове се очаква влошаване, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС).

В най-високите части на Стара планина има мъгла, а в района на връх Ботев и ураганни ветрове. Работят лифтовите съоръжения в Боровец, Пампорово и Банско. 

Планинските спасители препоръчват на туристите да не предприемат походи във високите части на планините.

За изминалото денонощие са проведени две спасителни акции. Едната е била в района на Седемте рилски езера, а другата в района на Боянския водопад във Витоша. И двете са приключили успешно. 

В момента се провеждат още две акции по спасяване на туристи – при хижа „Македония“ в Рила и в района на връх Спанополски чукар в Пирин. Сигналите са за туристи с наранявания, които не са сериозни. Очаква се акциите да приключат в рамките на няколко часа.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в планините ще има по-значителни временни увеличения на облачността и краткотрайни валежи. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, по-най-високите части – от юг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра - около 15°.
Биляна Иванова/БТА