Заподозреният за убийството на 7-годишното момиченце в Сотиря Мартин Трифонов е психопат. Психопатията се води психично разстройство. Това каза психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова пред NOVA.

Хванаха предполагаемия убиец на детето в село Сотиря (СНИМКА)
 
В четвъртък следобед момиченцето бе открито изнасилено и пребито на метри от дома си и по-късно почина в болницата. За издирване бе обявен единственият заподозрян 21-годишният Мартин Трифонов. В петък следобед след масово издирване той бе открит в гориста местност край селото. В операцията по залавянето му участваха служители на МВР, военна полиция, жандармерия, горски служители и местни.

7-годишно момиченце е изнасилено и пребито до смърт в сливенско село
 
По информация на МВР, Трифонов е безработен, няма завършено средно образование и почти никакви социални контакти. Преди около година е излязъл от затвора, където излежавал присъда за блудство и кражби, заяви вчера главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
 
"Психопатите са хора, които не желаят да се съобразяват с писаните и неписани норми. Могат да бъдат рационално интелигентни, но могат и да не бъдат. Задължително обаче те емоционално не са интелигентни. В случая имаме един примат. Едно изключително примитивно същество, което живее на нагони и инстинкти“, обясни психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.
 
„Той няма никакви вътрешни спирачки. Не е научен да се съобразява с нищо. Не е научен да се самоконтролира, не е научен на труд, не е образован. Този човек е изпуснат от самото начало. На 21 години има стабилен стаж като криминално проявен, като затворник”, допълни тя.

Разкриха подробности след ареста на предполагаемия убиец на детето от село Сотиря
 
Според нея той разбира какво е извършил:
 
„Той обаче не е способен на съчувствие, на съпричастност, на емпатия. Те са емоционално много студени хора. Те осъзнават чисто рационално какво са направили, т.е. могат да носят наказателна отговорност, но не могат да изпитват съчувствие и състрадание. Тези неща не ги правят в състояние на афект”, обясни д-р Гълъбова.
 
По думите ѝ профилът на Мартин Трифонов съвпада с този на Илиян Здравков, който уби Вероника във Велико Търново и убиеца на Виктория Маринова - Северин Красимиров.
nova.bg