/ iStock/Getty Images
Демонстрацията по залавяне на престъпник категорично не е подходяща за децата в детските градини. Тя би могла да се покаже на ученици в горните класове с цел да ги привлече към полицейската професия, но не и на толкова малки деца. Това заяви пред Дарик психологът Христо Монов, който определи демонстрацията като „недомислена натегация“.

Три деца са ранени при демонстрация на МВР по повод 1 юни (ВИДЕО)

 
„Първо, защото на тази възраст тяхната водеща дейност е играта и те възприемат това, което полицаите им показват като игра. А друг е въпросът, че по време на тази демонстрация има ярки сцени на насилие - удряне по главата на паднал човек, куче нападаше друг. Много от децата може да получат преживяване на негативни емоции в такава степен, че да изпаднат в негативни психични състояния“, обясни психологът.

Какво е състоянието на пострадалите деца в Силистра?
 
Този тип демонстрации биха били подходящи за тийнейджъри в последните класове, които биха могли да се ориентират към полицейската професия, смята още Христо Монов.
 
„За деца от тази възраст категорично е далеч от възможността тяхната зрялост да възприеме онова, което полицаите им показват. Освен това го показаха и некадърно. Самият факт, че има три ранени деца, едното от които и тежко, показва, че не са взети никакви мерки за предпазване живота и здравето на децата. Дано други не тръгнат да правят тази натегация. Това е недомислена до край натегация“, допълни той.

Отстраниха шефа на полицията в Силистра заради инцидента с деца при демонстрация
 
Децата, които са пострадали, и техните семейства да потърсят психологическа помощ в следващите дни, за да се избегнат негативните последици от преживяното, съветва още Христо Монов, но не от психолозите на МВР, защото по думите му, те нямали правилен психологически подход.