/ iStock/Getty Images
Със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство на директора на ОДМВР-Силистра и е временно отстранен от длъжност до приключването му, съобщиха от МВР.
 
От министерството припомнят, че при провеждане на демонстрация във връзка със състезание "Ваканция, здравей!" днес в Силистра е възникнал инцидент, при който шестгодишно момиченце е получило обгаряния в областта на гърдите, краката и врата. Оказана му е медицинска помощ и е настанено за болнично лечение. Други две шестгодишни момченца са получили леки изгаряния, които са обработени от медицински екип и децата са освободени. По случая работи Районна прокуратура - Силистра.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов се забранява употребата на взривни вещества и пиротехнически изделия по време на провеждане на демонстрации на обществени места пред граждани, допълват от МВР.

Три деца са ранени при демонстрация на МВР по повод 1 юни (ВИДЕО)
 
За Дарик главният секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов обясни, че подобни демонстрации от служители на МВР пред деца и по време на училищни мероприятия са честа практика, децата винаги се радвали и не са заведени насила там.

Дали гледката по арест на престъпник е подходяща за подрастващите и дали е допусната грешка по организацията на събитието, Иванов не пожела да коментира, но заяви, че тече проверка, която ще установи дали има виновни.

„Първо, искам да се извиня за нелепия инцидент, който се е случил. Поднасям моите и на ръководството на министерството извинения. Вече със заповед на министър Младен Маринов е образувано дисциплинарно производство срещу директора на областната дирекция в Силистра. Той ще бъде отстранен от длъжност. Забранено е и използването на светлинни и звукови устройства при провеждане на демонстрации пред хора. С моя заповед е разпоредено да се извърши проверка относно цялата дейност на полицаите, организирали и провели демонстрацията“, посочи Иванов.

„По моя информация, която имам до момента, е била използвана светлинно-звукова граната за ефект при извършване на демонстрацията. Когато проверката приключи, ще вземем най-строги мерки да ограничим такива инциденти. Много е неприятно в навечерието на детския празник да се случва това“, допълни той.

„Всяка година са правени такива демонстрации пред децата. Това е практика на много места, те не са заведени там насила. Веднага след инцидента е направена среща с родителите, организирани са психолози, които да работят с децата. Тези демонстрации винаги са били интересни за децата, аз съм присъствал на такива. Децата се радват на действията на полицията, на полицейската техника“, посочи още главният секретар на силовото ведомство.