Три деца бяха обгорени от взривен боеприпас по време на нарочна демонстрация на МВР на детски празник в Силистра.
 
Инцидентът става тази сутрин на стадион „Доростол” в града, където са събрани над 500 деца от училища и детски градини от региона. След като служители на местната полиция и пожарна представят пред децата демонстративно задържане на престъпник с употребата на сила и полицейски средства, на стадиона е взривена и светлинно-звукова граната. От боеприпаса се отделя осколка, която ранява три деца от детската градина, като се забива в гърдите на 6-годишно момиченце. То е настанено за лечение в русенската болница „Медика” и състоянието му засега е стабилно.
 
Демонстрацията по залавяне на престъпник се разиграва пред очите на над 500 деца, преподаватели и родители на стадион „Доростол” в Силистра. Въоръжена група от шестима полицаи с автомати, гранати и специално обучени кучета връхлитат върху цивилен автомобил, в който пътува предполагаем престъпник. По време на акцията по задържането му се чуват звуци от изстрели и в действителност е взривена светлинно-звукова граната, в резултат на която са ранени две момченца и едно момиченце от детска градина „Иглика”.

Отстраниха шефа на полицията в Силистра заради инцидента с деца при демонстрация
 
Тихомир Тодоров е един от родителите, които се намират в близост до пострадалите деца и с мобилния си телефон успява да заснеме случилото се:
 
„Децата бяха на поне 20 метра зад мен и аз като се обърнах едното детенце вече беше ударено в гърдите. Много бързо реагираха, даже пожарникарите бяха на не повече от 10 метра и веднага се втурнаха. Самата му рокличка беше от някаква изкуствена материя и буквално се разтопи в момента на инцидента. Цялата му рокличка се запали“, каза бащата.
 
Радостина Радева е майката на 6- годишната Катерина, която е пострадала най-тежко след взривяването на гранатата:
 
„Детето пострада на стария стадион в Силистра. Обгорени са му гърдичките, крачето и ръчичката. Много съм стресирана от случилото се. Не съм присъствала на място. Тя е била с учителката и с другите деца на извънучилищно мероприятие. Директорката и учителката ми разказаха всичко. Учителката - г-жа Иванова я е спасила, издърпала я е от пламъците. Сега много я боли. Казва, че иска мечето си и мама“.
 
Директорката на детската градина „Иглика” Елена Аврамова, откъдето са и трите пострадали деца, разказа за Дарик, че е знаела предварително програмата за събитието, въпреки че не е присъствала лично на стадиона. Ето какво са ѝ разказали за случилото се полицаи от местното районно:
 
„Все още разследващ случая, но децата фактически са били на диагонал от мястото, откъдето се изстрелва нещо като демонстративна капсула, която от полицията казаха, че е пригодена за закрити помещения и на открито не би трябвало да се получи някакъв инцидент, но уви, точно това става. Трябвало е да се възпламени във въздуха и да изгасне, преди да падне на земята, но пада и от отломките вероятно са ранени децата“.
 
За Дарик заместник окръжният прокурор на Силистра Ивелин Чафаланов обясни, че по случая тече разследване за причиняване на телесна повреда по непредпазливост с употреба на взривни вещества:
 
„Днес, около 11:00 ч. на стадион „Доростол” в Силистра полицията е извършила демонстрация по залавяне на престъпник. Това е във връзка с програмата „Ваканция, здравей“, която се провежда в училищата в областта. Заключителна е била програмата. На стадиона са присъствали около 300 деца. Районът е бил обезопасен. Нормално е протичало всичко до момента, в който е взривена светлинно-звукова граната и осколката от тази граната е ранила три деца, като и трите деца са на 6 години от градина „Иглика“ в Силистра. Няма опасност за живота им. Две от децата - момченца, са с изгаряне по крайниците, много леки. От Спешния център са обработили раните и са пуснати за домашно лечение. Едното от децата - момиченце на 6 години, е с повече изгаряния. Те са били на повече от 50 метра от демонстрацията. Тепърва ще установим причината за случилото се“
 
От община Силистра обясниха за Дарик, че събитието е организирано изцяло по инициатива на ОДМВР, а ангажиментите на местната власт са били да подпомогне логистично организацията.
 
Кметът на града д-р Юлиян Найденов не е присъствал на стадиона по време на инцидента:
 
Идеята за тази демонстрация мисля, че е тяхна. И като лекар, и като човек аз веднага отидох в Спешния център, децата бяха вече там, едното е тръгнало към Русе. Много е лошо, че така се е случило и са били стресирани. Аз мисля, че такива демонстрации се правят пред по-големи ученици, а не пред деца от детската градина“.
 
Състоянието на двете момчета не е тежко, раните им са били обработени от медиците в спешния център в града и те са освободени. По-тежко пострадалото момиче е откарано в болница „Медика”, където се намира и в момента.
 
Състоянието му е стабилно, но детето е силно стресирано, обясни д-р Наско Тютюнджиев от отделението по пластична хирургия:
 
„С осем процента изгаряния е, но в стабилно състояние. То е много стресирано и уплашено“, каза д-р Тютюнджиев.
 
Засегнати са десният крак, дясната ръка, дясната половина на гръдния кош и шията.
 
"Надяваме се, че ще се възстанови напълно, но е още рано да се каже. Около половин час е продължила операцията. Предстои продължително лечение. Надяваме се да не се стига до пластика, а да овладеем положението само с превръзки. Това ще стане ясно след три-четири дни", каза д-р Тютюнджиев.