Проверка на Инспекцията по труда изгони работници от строителен обект
Проверка на Инспекцията по труда изгони работници от строителен обект / netinfo

Половината от работниците на строителна площадка в магазин „Фантастико” в столичния ж.к. „Младост” 4 напуснаха работното си място по време на внезапната проверка, организирана от областната дирекция на Главната инспекция по труда в рамките на кампанията „Работете легално”. Инспекторите констатираха, че двама работници са без трудови договори. Проверката продължи с инспекция на магазин „Европа” в същия квартал.

Ремонтът в магазин „Фантастико” се извършва от седем фирми с общо 60 работници, от които обаче само 29 попълниха сведения, раздадени от трудовите инспектори, обясни директорът на главна инспекция по труда София-град Стефка Диксокова.

„Другите 30 работника се изнесоха много бързо от обекта, те работиха без предпазни каски, без обезопасителни колани, няма предпазен парапет на тази площадка, която е там. Ние ще спрем това работно място, докато я обезопасят”, каза Диксокова.

Според Диксокова отказът на работниците да съдействат при проверка не се наказва, докато отказът на работодател ще му струва до 10 000 лева. Присъстващите работници обясниха, че се осигуряват върху реалните си заплати, които варират от 400 до 450 лева на месец.

„Работим на трудов договор, осигурени сме на 420 лв., всеки месец си получаваме заплатите на картата. Каретата са обезопасени, работим така, както на нас ни е удобно”, обясниха работници.