/ БГНЕС
Протести в защита на Алексей Навални - в София, Варна и Бургас, предава БНТ. Един от най-големите критици на Кремъл е заплашен от ново дело, което може да удължи присъдата му с повече от 30 години.

Нови обвинения срещу Алексей Навални

Делото е насрочено за вторник, а точно днес, когато Навални отбелязва рождения си ден в ареста, хора от сдружението "За свободна Русия" излязоха на знакови български улици, за да поискат неговата свобода.

От сдружението изпратиха послание и към българските власти, като напомниха, че в България все още има руснаци, на които Държавната агенция по бежанците отказва да даде политическо убежище с мотива, че за тях няма опасност в Русия.

На третия си рожден ден зад решетките руският опозиционер заяви, че запазва присъствие на духа, въпреки 16-тото му вкарване в карцер.

Според неговите привърженици управата на затвора се опитва да го пречупи психически с редовни престои в изолация. "Очевидно бих предпочел да не се будя в тази дупка, а да закуся със семейството си, да получа целувка от децата, да отворя подаръците и да кажа "Ау, точно за това си мечтаех", написа Навални. В същото време той добавя, че не може да има социален прогрес и по-добро бъдеще, без хора, които са готови да платят цената за правото да имат собствени убеждения.

Навални вижда в новото дело срещу него за екстремизъм начин да бъде оставен зад решетките доживот. В петък той разпространи свои писма, в които се подиграва със затворническата администрация със странни искания като кимоно, балалайка, бръмбар и дори кенгуру. Исканията, естествено, са били отхвърлени, показват публикуваните отговори до Навални. Хиляди протестираха в негова защита пред Бранденбургската врата в Берлин.
БНТ