Млад лекар взима 900 лв, санитарите под 600, а професори и доценти със заплати под 1200 лева
Протест на медици от болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ в София. Те излязоха пред здравното заведение в знак на недоволство срещу отмяната на извънредното положение в страната от 1 април. Хората в бели престилки се опасяват, че ще спрат да получават допълнителното COVID възнаграждение. Медиците настояха да получат добавката като увеличение на основната им заплата.
 

протест медици ИСУЛ
Георги Димитров


„Това означава, че ние ще останем на основни заплати, ние допълнително финансово възнаграждение в нашата болница не сме получавали отпреди пандемията. Нашите основни заплати са просто скандални. Млад лекар взима след удръжките 900 лева, санитарите взимат под 600 лева, професори, доценти, шефове на отделения взимат под 1200 лева", заяви д-р Самуил Кътов, председател на синдикалната организация „Защита“ в ИСУЛ.

протест медици ИСУЛ
Георги Димитров


Очаква се в следващите дни подобни протести да има и на други места в страната. По-късно медиците от ИСУЛ се срещнаха с министъра на здравеопазването Асена Сербезова, началника на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Преговорите по Анекса към Националния рамков договор между съсловните организации и Националната здравноосигурителна каса все още продължават. Страните в преговорния процес обсъждат различни варианти допълнителните възнаграждения, получавани от медицинския персонал за работа с COVID пациенти, да се пренасочат към нормалното заплащане на лекари, специалисти по здравни грижи и санитари, съобщиха от МЗ след срещата.

Очаква се Анексът към НРД да бъде подписан в началото на следващия месец, посочи доц. Пандов, като уточни, че в момента се правят различни разчети. В същото време в ход са и преговори със социалните партньори по колективния трудов договор.