/ БГНЕС
Част от недоволстващите земеделците ще започнат от вторник ефективни протести. Очаква се 80 точки в цялата страна да бъдат блокирани от тежка техника.

Националната асоциация на зърнопроизводителите, представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия от 6 февруари. Движението във всички точки ще бъде блокирано от 10:00 до 12:00, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден.

В събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите.

протест
НАЗ


Част от аграрния сектор не е съгласен с параметрите, предложени в неделя от правителството.

Протест на земеделците пред министерството, запалиха слама и я изгасиха с мляко (СНИМКИ)

На срещата премиерът Денков обяви, че държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат, че стопанствата им са били на загуба за 2023 г.

Подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в Националната агенция за приходите до края на февруари.

Денков също така обяви, че заради планираните протести той е отменил работното си посещение в САЩ.

По-рано в понеделник пък представители на над 20 земеделски организации се събраха пред Министерство на земеделието и храните, искайки оставката на министър Кирил Вътев. Протестът е в отговор на сериозните предизвикателства в селското стопанство през последните месеци.

"Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите", каза Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

В протеста се "включи" и телето Киро, което е едва на 7 дена. Земеделците запалиха слама пред министерството и я изгасиха с мляко.
 

земеделци протест
БТА


Протестиращите бяха поканени от министъра на разговор, но отказаха да се отзоват.
 

Държавата ще подпомогне само стопанствата, които са били на загуба миналата година


Малко по-късно от земеделското министерство съобщиха, че министър Кирил Вътев и екипът му са приели на среща представители на браншови организации, които протестираха пред МЗХ.
 

земеделци протест
БТА


Министър Вътев заяви, че е отворен за диалог с тях и затова ги приема да обсъдят исканията им по протестната декларация. От своя страна от бранша отказаха провеждането на конструктивен диалог, заявяват от агроведомството.

"По време на протеста, представители от Инициативния комитет (включващ 25 браншови организации от сектора на земеделието) бяха поканени на среща с целия политически кабинет. На тази среща министър Вътев изрази готовност да подаде оставка, но само ако тя бъде поискана от премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел. В тази връзка, ИК се обръща към премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, като ги призовава в срок до 11-ти февруари да се ангажират внимателно със ситуацията в сектора и проблемите, които съпътстват искането за оставка на земеделския министър", заявяват от Инициативния комитет.

При липса на решение в упоменатия срок, на 13 февруари ще се проведе общонационален протест, чрез който ще бъде блокирана държавата.

Инициативният комитет заявява намерението си протестните действия да продължат и през утрешния ден, като призовава всички недоволни земеделци да се присъединят към общата кауза.