Просветният министър иска увеличение на училищните психолози
Просветният министър иска увеличение на училищните психолози / снимка: DarikNews.bg, архив

В момента в 2666 училища в страната работят 861 училищни психолози като от тях 226 не отговарят на изискванията за заемане на длъжността. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Игнатов съобщи, че в началото на тази календарна година за пръв път е била изискана цялостна информация от страната за състоянието на системата от училищни психолози и се е създала база данни, която ще се актуализира оттук нататък всяка година.

От 1 август тази година се създаде национална мобилна група към МОМН от 18 училищни психолози за превенция и кризисна интервенция в случаи на насилие, каза още Игнатов. За районите, в които няма психолози, членовете на мобилната група разработват с класните ръководители и учителите планове за подкрепа на учениците в справянето им с агресията, коментира Игнатов.

Той каза, че с превенцията на насилие се занимава и междуведомствена работна група. През учебната 2010-2011 г. е разпространен и телефонен номер, на който децата могат да се обаждат в случай на насилие.

Според Игнатов броят на училищните психолози трябва да се увеличи. Трябва да активизираме и висшите училища да подготвят такива специалисти, каза министърът. Мисля че, няма да бъде голяма финансова загуба, ако осигурим такива специалисти в училищата; ако трябва, ще променим действащата в момента нормативна уредба, каза още той.