Пропуск в закона позволява деца да работят във филмовата индустрия
Пропуск в закона позволява деца да работят във филмовата индустрия / netinfo

Луфт в законодателството позволява деца да работят във филмовата индустрия без за това да се изисква разрешение от Инспекцията по труда. Вместо трудов, с тях се сключва граждански договор, който не изисква такова разрешение, а отговорността за условията, при които непълнолетните работят, е на родителя. Това стана ясно от пресконференция в Областната инспекция по труда, София.

Такива граждански договори са подписвани от „Ню Имидж” при наемането на непълнолетни статисти. От областната инспекция по труда са направили проверка на фирмата по сигнал още през юни миналата година, но не са засекли нарушение. Снимки на датата не е имало, а документите са били изрядни. В подписаните граждански договори не е открит никакъв елемент на трудовоправни отношения, което връзва ръцете на инспекторите.

Два закона у нас уреждат полагането на труд – при предоставяне на работна сила и при предоставяне на трудов резултат. Вторият се отнася до филмовата индустрия. Работна група, инициирана от министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова ще прегледа законодателството и ще излезе с предложение за уеднаквяване на правните норми.

В „Ню Имидж” вече е започнала разпоредената от министъра проверка за спазване на трудовото законодателство, резултатите се очакват до края на седмицата.