Проливният дъжд наводни къщи в село Дъбене
Проливният дъжд наводни къщи в село Дъбене / снимки: Sofia Photo Agency, DarikNews.bg
Проливният дъжд наводни къщи в село Дъбене
53162
Проливният дъжд наводни къщи в село Дъбене
  • Проливният дъжд наводни къщи в село Дъбене

Проливен дъжд наводни около 30 къщи в карловското село Дъбене. Няма пострадали. Наводнени са преди всичко дворове и приземни етажи. Ситуацията в селото вече е овладяна.

Няма блокирани хора в наводнените къщи, увери кметът Вълко Шойлеков. Той е категоричен, че причината за наводнението в селото е проливният дъжд, а не преливане на язовир „Сопот", каквито информации се появиха по-рано. Наводнените къщи са в югозападната част на селото. По думите на секретаря на община Карлово Стефан Стефанов най-тежко засегнати са ромската махала на Дъбене и посевите, намиращи се на северозапад от селото.

Без опасност от преливане са язовир "Мурла" и рибарник, намиращи на юг от Сопот край Дъбене, обяви Йордан Васев - главен специалист "бедствия и аварии" в община Карлово. Валежите около 16.30 часа са достигнали 110 литра на квадратен метър. По думите му водата е преляла от две водосборни дерета, през които минават реките Мурла и Мъртвица.

Пет-шест души не са успели да избягат и се е наложило да бъдат извадени със спасителни лодки. Водата в момента се оттича. Електрозахранването е спряно. Предстои отводняване на къщите. В тях няма блокирани хора, увери кметът: „Всички в момента са по улиците. Няма скъсана дига на язовир нито в Сопот, нито в Карлово. Не мога да ви кажа, ако има някъде скъсан водопровод, това ще се изяснява впоследствие".

Екипи на пожарната обхождат селото и са в готовност да се притекат на помощ на хората от наводнените къщи. Съвместно с кмета на село Дъбене е организирано оповестяването на населението и хората са призовани да заемат високите части на къщите си.

Не се допуска преминаване през наводнената част на селото. До момента няма информация за пострадали хора. При евентуално усложняване на обстановката към района ще бъдат насочени допълнителни сили и средства.

Проливният дъжд наводни къщи в село Дъбене
netinfo

В София бяха наводнени мазе в "Театър 199" и частен приземен етаж.

Жълт код беше обявен в Западна, Централна и част от Северна България за 8 май, заради гръмотевични бури и валежи в 12 области на страната. Кодът е в сила за областите София-град, София област, Пернишка, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска, Пловдивска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска и Търговищка.

В началото на февруари 2012 г. скъсана язовирна стена потопи харманлийското село Бисер. На 6 февруари бе обявено бедствено положение в Хасковска и Кърджалийска области заради обилните валежи, придошли реки и преливащи язовири. Наводненията взеха осем жертви. Бедствието затвори пътища и откъсна села.