Прокурор подслушва съдии и политици, следил невярна любовница
Прокурор подслушва съдии и политици, следил невярна любовница / DarikNews.bg, архив

Главният прокурор Борис Велчев е внесъл предложение за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, съобщава "Правен свят".

В предложението си Велчев е написал, че Ванчев е уронил престижа на съдебната власт. Според източници на "Правен свят" от Хасково наскоро е имало проверка в местната окръжна прокуратура и са открити нарушения. Във връзка с тях Ванчев е бил в София в понеделник да дава обяснения. Според местни магистрати той има интимна връзка със съдийка, която наскоро кандидатства за шеф на Хасковския окръжен съд. Почнал обаче да я ревнува и я сложил на "подслушване" - естествено, незаконно. Така прихванал нейни разговори с високопоставени магистрати и политици.

„Не съм уведомен официално и не ми е връчвано каквото и да било", коментира за „Дарик" Иван Ванчев. Той твърди, че не е запознат с намеренията на главния прокурор Борис Велчев.

Очаква се днес Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу Ванчев и да избере тричленния дисциплинарен състав.

Иван Ванчев бе избран от ВСС за административен ръководител на Хасковската окръжна прокуратура през лятото на 2009 г. Това е неговият втори мандат като шеф. Тогава той спечели надпреварата с Петър Мидов и Светлозар Костов, който пък наскоро бе избран за административен ръководител на Специализираната прокуратура.