/ БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от народния представител Елена Йончева и разпореди незабавно извършване на проверка. Тя е възложена на Специализираната прокуратура предвид факта, че Банов е министър.

В съобщение до медиите прокуратурата обяви, че още днес ще пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителството на „Ларгото” и ще бъдат снети обяснения от лицата, имащи отношение към случая.

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица, сочат според нас за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост, заяви Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор на брифинг пред медиите. И допълни, че предстои разследващите да отидат в министерството, за да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов.

Вежди Рашидов: Още тогава съм пратил случая с „Ларгото“ на съд
 
Арнаудова обясни, че още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая, които са запознати с фактите по изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева като опрощаване на неустойка от 700 000 лв. на фирмата изпълнител на ремонта.
 
Изнесените от Йончева записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им, коментира Арнаудова.

Боил Банов: От четири години съм рекетиран с този запис
 
По думите й неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер, така тя коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения. Прокурор Арнаудова уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.
 
По изнесените данни за нарушения от страна на министър Банов е възложена проверка на Специализираната прокуратура, която трябва да приключи до три месеца.

Повдигнаха обвинение на Елена Йончева за пране на пари

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения и на самата Елена Йончева за пране на 330 000 евро от фалиралата Корпоративна търговска банка, в съучастие с още няколко души.

Според държавното обвинение парите били преведени в полза на пет фирми, контролирани от подсъдимия задочно за присвояването на близо 3 млрд. лв. Цветан Василев. Самата Йончева многократно обясни, че парите са били разходвани за финансирането на документални филми за войната в Сирия, размириците в Украйна и други актуални теми.

Всички новини по темата можете да прочетете тук