/ БГНЕС, архив
Прокуратурата ще протестира прекратеното дело срещу съдия Румяна Ченалова, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Софийският градски съд прекрати делото с мотива, че извършеното от Ченалова не е престъпление.

Препятства се възможността делото да бъде разгледано в съдебно заседание, обясни Арнаудова. И допълни, че се очаква окончателно решение от Софийския апелативен съд. Ако обаче съдът каже, че това не е престъпление, то това ще е знак към съдиите, коментира говорителят на главния прокурор.

Арнаудова коментира и по-рано започналото разследване в "Напоителни системи". Става дума за безстопанственост и щета от около 800 000 лева. За две години са платени на хонорари за юридически услуги. А в дружеството имало на щат четирима юристи.

Съдът прекрати делото срещу Румяна Ченалова

Одитът в "Напоителни системи" установил, че няма документ, който да налага тази работа да се върши от външен адвокат, както и какво точно са свършили тези кантори.

Днес е постъпил сигнал от "Нова република" до главния прокурор. Повод е изказване на Мария Мусорлиева от ЦИК за делата във ВАС. В сигнала на партията се иска проверка за това дали Мусорлиева има информация как се разпределят дела в съда. Мусорлиева ще бъде извикана на разпит, каза Арнаудова.

Прокуратурата оповести и съвместна акция с МВР, при която са задържани шестима души, които са били организирана група. Те се занимавали с редица престъпления, в това число и с разпространение на наркотици. В домовете им са намерени автомати и пистолети.