/ БГНЕС
Иван Гешев обеща на кметовете на малки населени места съдействие за видеонаблюдение
Прокуратурата проверява случай на корупционно престъпление, извършено от съдия, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева след срещата на Иван Гешев с кметовете на малките населени места.

Милева допълни, че от държавното обвинение първо искат официално да постъпи сигналът, а след това ще дадат подробности. Говорителят на главния прокурор обобщи, че най-вече от кметовете са постъпвали сигнали за корупция.

Прокуратура на Република България

По-рано един от кметовете на срещата в Съдебната палата запозна главния прокурор със сигнал за имот на село Къшин, бивше селско игрище, което е дадено на един магистрат. Кметският наместник съобщи, че е подал сигнала в КПКОНПИ и в СГП, а днес вече е споделил и с Иван Гешев, който се е ангажирал да провери случая. "От две години с хората в селото се борим да си го върнем този имот", разказа пред медиите кметът на Къшин. "По един или друг начин, е даден на магистрат", добави той.
 

Кметове на малки населени места разговаряха с главния прокурор в Съдебната палата в София
БГНЕС


Преди него кметът на Калофер Румен Стоянов пък се е оплакал пред Гешев, че 8 месеца чака да се задействат властите по негов сигнал за корупция, подаден до няколко институции. Изпратил е данни за корупция при обществени поръчки до спецпрокуратурата, до Министерство на правосъдието, до МС, до Президентството и няма резултат. Предоставил на Гешев и докладите на АДФИ.
 


"Аз лично подадох сигнал за минералния комплекс и нищо не стана. Запознах го с доклад, който бях предал преди 8 месеца за кражба на над 100 хил. лв.", коментира кметът за разговора с Гешев. Попитан дали става въпрос за корупция, Стоянов заяви: "Не мога да кажа такова нещо, но така излиза. По какъв начин се е скрил този сигнал, не мога да кажа, но явно има проблем".
 

Кметове на малки населени места разговаряха с главния прокурор в Съдебната палата в София
БГНЕС