Прокуратурата обвини Ковачки в данъчни измами
Прокуратурата обвини Ковачки в данъчни измами / cнимкa: Sofia Photo Agency

Прокуратурата повдигна обвинения за данъчни измами на Христо Ковачки и му определи гаранция от 300 000 лева. През целия ден полицаи от ГДБОП и служители от Националната агенция по приходите претърсваха офисите на бизнесмена в столицата. Ковачки бе разпитан от антимафиоти в ГДБОП, а по-късно освободен.

Малко преди обед полицаи и данъчни експерти под ръководството на прокурор влязоха в офисите на фирмите, собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Проверени бяха офиси в квартал „Захарна фабрика” и на булевард „Сливница” в столицата.

Самият Ковачки бе привикан в ГДБОП, но след близо 20-минутен разпит беше освободен, като му беше повдигнато обвинение за данъчни измами и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.

Мярката за неотклонение, която му беше определена, е рекордна – 300 000 лева. Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че днешната операция е част от разследване, започнало преди време и не изключи прокуратурата да получи упреци, че действа срещу Ковачки заради политическите му амбиции. „Не би следвало да бъде упрекната, защото подобно производство не се прави от вчера за днес – то е било подготвяно дълго време. Но, разбира се, е било очаквано. Би било неразумно да не го очаква”, каза Велчев.

Самият Христо Ковачки съобщи пред Дарик че няма никакви данъчни задължения и дори висящи данъчни актове. „Аз съм готов да изтърпя много такива привикания, ако от това нещо ще има полза държавата и ще има някакъв позитивизъм. Предявено ми е обвинение за данъчни нарушения и ми е поискана гаранция от 300 000 лева. Към момента нямаме данъчни задължения, които да не са погасени. Нямам идея на основата на какви доказателства е направено това обвинение – нямаме данъчни актове, които не са платени, нямаме данъчни постановления, които да са висящи”, коментира Ковачки.

Преди седмица Христо Ковачки застана зад нова политическа формация – движение НАПРЕД, в което влизат ВМРО, част от БЗНС и движението му ЛИДЕР. Той е собственик в Мина „Бели брег", Мина „Чукурово", Мина „Черно море", магазини „Европа". Член е на Управителния съвет на Професионален футболен клуб „Миньор” (Перник). Едноличен собственик е на „Въгледобивна компания" ЕООД.