/ ThinkStock/Getty Images
Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес, съобщиха от държавното обвинение.

В прокуратурите на територията на страната са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

"Образувани са общо 20 досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция", посочват от прокуратурата.

„За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки“, допълват от там.

В периода непосредствено преди изборния ден, се наблюдава увеличение на опитите за неправомерно влияние върху изборния процес и политическите права на гражданите, посочват от прокуратурата. В тази връзка от държавното обвинение очакват подобряване на координацията и взаимодействието с органите на МВР, както по места, така и на национално ниво.

От прокуратурата посочват, че имат отлична координация и взаимодействие с Държавна агенция „Национална сигурност“.