Прокуратурата изнесе над 300 ценни картини на Цветан Василев от КТБ
Прокуратурата изнесе над 300 ценни картини на Цветан Василев от КТБ / Снимка: БГНЕС

Над 300 ценни картини и други художествени произведения бяха изнесени от трезора на Корпоративна търговска банка. Акцията на прокуратурата започна около 12.00 часа в централата на фалиралата банка. Картините са иззети в хода на разследването срещу Цветан Василев, тъй като, по неофициална информация, прокуратурата смята, че те са придобити незаконно.

Пред Дарик адвокатът на Василев Константин Симеонов нарече действията на разследващите „цирк" и заяви, че повечето от иззетите картини дори не са на банкера.

Докато мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев все още се намира в Сърбия, прокуратурата се зае с изнасяне на културни ценности от трезора на банката.

Докато акцията течеше, единственият представител на банкера на мястото бе Георги Георгиев: „Аз представлявам с пълномощно Цветан Василев за неговите лични неща, които се намират в банката - монети, статуетки. В кабинета му примерно има фланелка от Стоичков, бутилка с уиски. Не знам точно какво се изнася".

Георгиев изрази опасение, че картините ще бъдат захвърлени в някое мазе и няма да бъдат съхранявани както до момента. Освен това той коментира още, че е възможно например, на всяка пета картина, шестата да не бъде описана. Колко и кои от иззетите ценностите са собственост на Цветан Василев - не е ясно.

Според адвоката му Константин Симеонов, който разбрал от медиите за случая, по-голямата част от предметите не са на клиента му: „Прокуратурата не си прави труда да ни уведомява. Тя е потайна организация, крият се по сокаците, за да провеждат след това публични акции, за да демонстрират колко много работят. Може да се окаже, че част от картините са собственост на банката. Ако са собственост на банката, с това трябва да се разпорежда или собствениците, или синдик, ако се стигне до несъстоятелност. Имам информация, че повечето картини не са на Цветан Василев. Прокуратурата преди да тръгне да прави такива неща, най-напред трябва да се убеди, че тези ценности са собственост именно на лицето, срещу когото има повдигнато обвинение".

Засега от държавното обвинение отказват официална информация по случая, но за сметка на това от културното министерство реагираха светкавично и съобщиха, че са готови да предоставят условия за съхранението на творбите. Дори се появи информация, че предстои те да бъдат изложени в Българския Лувър.

От ведомството на Вежди Рашидов уточниха, че ценностите ще бъдат съхранявани в Националния исторически музей от мерки за сигурност.

По искане на прокуратурата предстои да бъде сформирана експертна група, която да оцени автентичността на творбите.

Прокуратурата изнесе над 300 ценни картини на Цветан Василев от КТБ
netinfo