Прокуратурата иска запор на дружествените дялове на Павлов и Донев
Прокуратурата иска запор на дружествените дялове на Павлов и Донев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Запор на дружествените дялове на бизнесмените Любомир Павлов и Огнян Донев поискаха от Софийската градска прокуратура. По думите на говорителя й Румяна Арнаудова заплашени от блокиране са 47 дяла в „БГ Принтмедия" и 43 в „Медийна група България холдинг" - собственост на Павлов, както и 40 дяла от холдинга, собственост на Донев.

От думите на Арнаудова стана ясно, че магистратите не са поискали запор на личните сметки на съдружниците. Бизнесмените, които притежават пресгрупата на всекидневниците „Труд" и „24 часа" преди два дни бяха обвинени в пране на пари. Отделно на Любомир Павлов бяха повдигнати и обвинения за документна измама и използване на фалшиви документи.

На 12 юни прокуратурата повдигна обвинения срещу собствениците на медийна група „България холдинг" Любомир Павлов и Огнян Донев. Три са обвиненията, които Софийската градска прокуратура повдига срещу Павлов - за пране на пари, документна измама и невярно документиране. Срещу Огнян Донев е повдигнато обвинение за пране на пари.

По-рано същия ден двамата бизнесмени бяха призовани в Националната следствена служба заедно с адвокатите си. Огнян Донев не пожела да коментира повода за посещението си, както и дали са му повдигнати обвинения, а Любомир Павлов определи обвиненията срещу себе си като „смехотворни". „Моят коментар е, че инвестицията, както е направена, не е особено ефективна. Не знам, може би 1 млн. са били малко пари, но обвинението е смехотворно. Нещата тръгнаха от подписите на Христо Грозев. Този въпрос ще го разследваме. Ние смятаме да сезираме прокуратурата за набеждаване", каза Павлов.

Павлов е подал сигнал до прокуратурата във връзка с разпространения преди седмица в медиите запис на разговор между него и неизвестно лице, според който той е водил целенасочена кампания срещу определени политици.