Калин Стоянов Борислав Сарафов
Калин Стоянов Борислав Сарафов / пресцентър, Прокуратурата на Република България
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на специализирано междуведомствено звено. Неговата цел е да подпомага разследването по досъдебни производства, образуването на преписки, събирането и анализа на информация за организирани престъпни групи и лица, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, трафик на хора и на незаконната миграция. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Министър Стоянов: Рокадите в МВР не са по политически причини

В специализираното звено участват прокурори от Върховна касационна прокуратура, ръководни служители от ГД „Национална полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“. Те ще извършват мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства с цел своевременното им приключване.
 

Калин Стоянов Борислав Сарафов
пресцентър, Прокуратурата на Република България


С оглед превенция срещу разпространението на наркотици със съдействието на Министерство на образованието и науката ще се организират разяснителни дискусии, срещи и обучения с ученици, учители, родители и представители на охранителни фирми, отговарящи за сигурността в учебните заведения, за вредоносните последици от употребата на наркотични вещества и тенденциите при тяхното разпространение. Участниците в образователните сесии ще бъдат запознавани и с предвидената наказателна отговорност и санкциите, съгласно действащото законодателство.

Междуведомственото звено ще представя ежемесечен доклад на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи за извършената работа, като целта е изготвянето на оценка на наличните данни, осъществяването на мониторинг и подобряване ефективността на работата на прокуратурата и МВР. Резултатите от дейността на звеното по противодействие на организирани престъпни групи и лица, занимаващи се с разпространението на наркотични вещества, трафик на хора и незаконна миграция, ще бъдат представяни регулярно на обществеността.

Контролът по ръководството и координацията на съвместното звено са възложени на заместник главния прокурор при ВКП и на главния секретар на МВР.