Прокуратура и полиция наблюдават Бяла черква, обстановката вече е спокойна
Прокуратура и полиция наблюдават Бяла черква, обстановката вече е спокойна / NovaNews.bg

Обстановката в Бяла черква вече е спокойна. Екипи на жандармерията и полицията контролират ситуацията в града, увери окръжният прокурор на Велико Търново Емил Денев. Той е провел срещи с кмета на Бяла черква Албена Тодорова и протестиращи граждани, които настояват за изселването на четири ромски фамилии, които създавали безредици сред местното население.

Ситуацията в момента се наблюдава от прокуратурата, съставени са няколко преписки и е образувано едно досъдебно производство за побой и неподчинение.

„Към момента сме извършили всички възможни процесуално-следствени действия, позволени от закона, за да не се провокира повишаване на напрежението", заяви Емил Денев.

По думите му недоволството на хората е породено от 18 души, които от няколко години са се заселили в града, а през последните месеци жалбите срещу тях са зачестили.

Напрежението е ескалирало на 9 август, след като представители на ромските фамилии набили жител на града, каза кметът Албена Тодорова.

Според нея е необходимо ромските фамилии да бъдат изселени. Жителите на града са събрали 700 подписа със същото искане. От прокуратурата уточняват, че няма текст в законодателството, който да позволява предприемане на подобни действия.

Други новини от Велико Търново