Произнасят присъди по делото “Биохим”
Произнасят присъди по делото “Биохим” / netinfo

Пловдивският окръжен съд ще произнесе днес присъда по банковото дело “Биохим” заведено за срещу осем души за износ на капитали зад граница извършен преди единадесет години.

Подсъдими по делото са Николай Хамънов, който е обвинен, че като директор на ТБ”Биохим” клон Пловдив е разрешил 35 превода на валута в чужбина. По този начин в Дубай, Хонконг и Виена са изнесени 4 милиона и 880 хиляди долара.

Освен това Хамънов, подбуден от финансиста Антон Белчев, също обвиняем по делото, е поел банкови гаранции чрез 9 записи на заповед и ощетил банката с над 17 милиона и 706 хиляди лева.

За престъпления по служба и превишаване на задълженията са обвинени още трима банкови служители от Банка “Хеблрос” и Частна земеделска инвестиционна банка. Собствениците на обменно бюро “Карат” Явор Станков и вече покойният Диан Добрев са обвинени в подбудителство на Хамънов за превод на валутата в чужбина.

Първите присъда по делото “Биохим” бяха произнесени през 1995 година от Районен съд Пловдив. До ново дело се стигна след като Окръжния съд като втора инстанция върна делото за ново разглеждане.