Увеличение, и то драстично, се очаква и при продажбите на коли втора ръка
Скок в цените на автомобилните гуми у нас. Очаква се 15% поскъпване. Такова вече се е случило в Европа, отзвукът се очаква у нас през есента. Според влогъра Филип Лазаров от „Brichka.com” причината е увеличението на цената на материалите.

Има статистика, че дърветата, от които се произвежда каучукът, са се разболели. Истината е, че гумата е и петролен продукт, а както виждаме, поскъпна и цената на горивото”, обясни той пред NOVA и посъветва притежателите на автомобили добре да подберат цолажа на гумите.

„Още в началото на пандемията казах, че много ще поскъпнат автомобилите. Точно това се случи. В момента заради пандемията имаше проблем с производството и вече трябва да чакаме за нов автомобил. Съответно собствениците не продават старите си коли, а оттам поскъпват и цените на коли втора употреба”, обясни Филип Лазаров.

Увеличение, и то драстично, се очаква и при продажбите на коли втора ръка.

Най-купуваните употребявани автомобили в България варират между 5000 и 15 000 лв. Влогърът посочи, че цената на някои от тях е скочила с около 2000 лв., вместо да падне, защото са остарели. Според него, автомобилите ще поскъпнат още и в следващите години и сега е моментът за покупка.