Прогнозите сочат, че в пика на пандемията от Омикрон, който се очаква февруари, новите случаи на ден ще бъдат около 70 000. Това каза пред NOVA математикът Огнян Кунчев. 

По думите му, до края на месец януари ще бъдат регистрирани около 20 000 новозаразени на ден. Експертът прогнозира край на петата вълна през месец март.

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

„Официалната статистика сега сочи, че дневно новозаразените са 7000 души. На практика обаче те са поне седем пъти повече. В повечето страни в Европа вариантът Омикрон стана доминиращ за около месец след настъпването си. У нас вероятно около 80% от заразените са именно с новия вариант. Добрата новина е, че се изкарва по-леко. Не знаем, обаче, колко сериозно може да бъдат засегнати хората с компрометирана имунна система”, обясни той.

Петата COVID вълна: Част от страната - пред прага на четвърти етап

Според него, най-засегнатият район в страната от новата вълна на коронавируса традиционно ще бъде столицата.

Мерките, които се налагаха досега, жертваха образователната система. Мисля, че трябва да се погледне в друга посока”, допълни математикът.

Личен лекар за COVID-19 у нас: Цели семейства са положителни, има и много деца

Преди дни Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. В него е разписано какви мерки ще се налагат на регионално ниво и при какви условия. 

В плана е предвидено страната да бъде разеделена на шест клъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците. 

Въвеждат се четири етапа, по които ще се преценява какви мерки да бъдат налагани.

Вижте повече подробности за плана на правителството ТУК