Професори от СУ трябва да питат може ли да говорят с медиите
Професори от СУ трябва да питат може ли да говорят с медиите / БГНЕС, архив

При свои публични изяви, ангажиращи Софийския университет, представителите на академичната общност са длъжни да информират пресцентъра и да потърсят съдействие. Това е решил академичният съвет на СУ.

Представянето на преподавателска или научна дейност също трябва да става след уведомяване на ректорското ръководство и отдела за връзки с обществеността.

Преподавателите вече нямат право да обявяват научните си степени и звания и да ангажират вуза, когато публично изразяват лични мнения, граждански или политически позиции, пише "24 часа".

Решението е взето на 30 март и нямало конкретен повод за приемането му. То предизвика възмущение в социалните мрежи. Университетите по света се гордеят със своите професори, а не им забраняват да се представят като такива в публичните си изяви, пишат по форумите възпитаници на вуза.

"Университетът е последното място, което ще си постави за задача да ограничи свободата на словото", увериха от екипа на ректора проф. Анастас Герджиков. Правилата щели да се доразвият и усъвършенстват. Оттам признават, че има неясноти и чакат предложения за редакции.

Основният смисъл на правилата бил да се разграничат официалните изяви и позиции на университета от личните изяви и позиции на членовете на академичната общност.