Има опасност обаче от нови варианти на COVID-19 в страната, които трябва да бъдат прихванати навреме
"Ще минат 5 седмици преди да има последствия от ходенето на море, който отиде сега, ще спечели". Това заяви проф. Николай Витанов пред NOVA, математик на разпуснатия Национален оперативен щаб за борба с коронавируса, който беше създаден към предишното правителство.

По думите му не сме се справили с вируса изцяло, но се справяме добре с последната вълна, а рискът в цялата държава е поносим. 

Той описа и наречената от него "точка на шарана" - единия изход е с 0 нови случая, другия е с малък брой случаи за дълго време, например до есента. 

Витанов с прогноза за COVID-19: Наближаваме точката на шарана

"Здравната система няма да се задъха вече, защото имаме ваксинация. Но когато вирусът се върне от местата, където зимува, може да се вдигне вълница, ако няма достатъчно ваксинирани. Ако есента си докараме нов вариант на вируса, няма да сме 100 % защитени от него".

Той предупреди, че все пак вирусът мутира и трябва да бъдем внимателни, като визира индийския щам и върлуването му в някои европейски държави. „Ако той се опита да влезе у нас и бъде спипан и унищожен навреме, няма да има проблем“, уверен е математикът.

Проф. Витанов прогнозира, че обхватът на COVID-19 ще продължи да се свива

Според него ако 70% от българите се ваксинират, 3 пъти по-силна ще е защитата, а височината на вълната ще е 3 пъти по-ниска.

Според него няма нищо лошо в това да има някакви стимули за ваксинираните.

"Когато излязат медикаментите срещу коронавируса, той ще стане опасен колкото свинския грип", смята проф. Витанов.
NOVA