/ NOVA
Здравната система се разтоварва, положението в София - град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми. Това прогнозира във Фейсбук проф. Николай Витанов, познат като математика на Националния оперативен щаб.

Витанов публикува и карта, с която да съобщи добра новина: „Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година. В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. По морето е много нисък, тъй, че който може и иска, да отива да почива на българското море“.


Базовото репродуктивно число на 11 юни е 0.716. Обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива, отчита още проф. Витанов. Броят на активните случаи върви надолу и според него се очаква да продължи да върви така към 12 500.

Наближаваме точката на шарана - едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: Дръжте шарана. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата“, заключва в типичния си шеговит тон математикът

По темата с ваксинацията, Витанов написа: „Ваксини също има, но както казах през януари (когато нямаше): Ще дойде време да има ваксини и да няма кой да се ваксинира. Е, дойде това време“.

По думите му, не е добре, че ваксинацията върви бавно. Добре е обаче че новите варианти на вируса ни заобикалят засега. „Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности, както вече писах, ще си изкараме спокойно почивните дни в края на седмицата“, прогнозира професорът.

Витанов споделя в поста си кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 11 юни 2021 г. И обещава още информация в понеделник.