Николай Витанов
Николай Витанов / NOVA
Обстановката е спокойна и се очаква да остане такава в следващите дни. Базовото репродуктивно число е 0.945. В рамките на текущия благоприятен сценарий това е най - високата очаквана стойност за седмицата. В следващите дни обхвата на заразата ще продължава да се свива. Такава прогноза направи математикът от БАН проф. Николай Витанов, който беше член и на разформирания Национален оперативен щаб за борба с COVID-19.

"Очакванията са броят на активните случаи да намалява - да върви надолу към 15 000 и да падне под това число", посочи експертът.

Случаите на COVID-19 у нас спаднаха до 47 за денонощие

"Параметрите за смяна на тренда имат много ниски стойности. Има няколко области, където стойностите са над 20 пъти по-малки от критичната стойност. С други думи, не се вижда да върлуват нови варианти на вируса. Дори, ако се появи нещо, нивата на зараза са много ниски и повишаването на случаите ще е бавно, тъй, че ще има достатъчно време за реакция", допълни той.

Мангъров: Случаите намаляват - голяма част от населението се е срещнало вече с вируса

"Понеделнишките прогнозни карти са най-оптимистичните за седмицата. Показвам текущата, която показва, че броят на областите в зелено се очаква да се увеличи. Когато броят на новите случаи падне стабилно под 150 на ден, зеленият цвят ще започне бързо да се увеличава", разкри още Витанов.