Очакваме резултата от българското проучване в близките дни, категоричен е кардиологът
Добре известният медикамент "Ивермектин" блокира размножаването на коронавируса и играе ролята на жива ваксина за човек, който го приема във всички стадии на заболяването. В това е категоричен проф. Иво Петров.

"Медикаментът се прилага и преди самото заболяване, и в началните, и в средните, и в късните стадии, тоест във всички фази на заболяването. Но най-силен е ефектът на Ивермектина в началото, в първите няколко дни, докато трае репликацията на вируса в клетките (докато вирусът се размножава).

На практика този медикамент блокира репликацията на вируса, тъй като пречи на проникването на вируса в клетката. Прави го по неспецифичен начин: лекарството блокира един ензим – импортин алфа бета, който клетките използват, за да вкарат вируса в себе си. Впрочем чрез обмяна на генетична информация от вируси се е движела еволюцията на човека. Клетките сами вкарват в себе си „Троянския кон“", категоричен е именитият кардиолог.

"Благодарение на блокирането на импортин алфа бета-ензима вирусът не може да проникне в нашите клетки и да се размножава.

Той циркулира още известно време в кръвта, като по този начин играе роля на жива ваксина. Ето така се спира репликациата на вируса и отключването на другите механизми на инфекцията – възпалителния механизъм и тромбогенния механизъм. Понеже Ивермектинът няма отношение към лечението на възпалението и на тробогенезата, той е най-ефикасен, когато се прилага в началото на инфекцията. Преди вирусът да е отключил бурната каскада от реакции, които в по-голямата си част не могат да бъдат лекувани", коментира още той в интервю за БЛИЦ.

Проф. Иво Петров припомни, че от досега проведените двадесетина проучвания на действието на Ивермектина при COVID-19 категорично е доказан ефектът му. Резултатите са публикувани и са всеизвестни. Той очаква в близките дни да излязат и резултатите от българското проучване.

"Факт е, че Ивермектинът е регистриран и се използва в много страни по света – Израел, САЩ, Аржентина, Бразилия, Индия, Перу, Колумбия, общо са над 30 страни. А състрадателният модел на употреба, който се използва в България, най-вероятно се прилага в повечето страни по света. В крайна сметка това е известен медикамент, който получава нова индикация – лечение на COVID-19.", каза професорът. По думите му преимуществото на такива добре известни медикаменти е техният изключително добър профил на безопасност. "На такива медикаменти, които са ефикасни при сходни заболявания, се възлагат най-големи надежди за лечение на тази инфекция, тъй като специфични лекарства за лечение на COVID-19 няма и най-вероятно няма и да има скоро", категоричен е проф. Иво Петров.

В същото време той защити мястото и ролята и на ваксините срещу коронавируса. „Благодарение на ваксините ще бъдат спасени милиарди хора. Сигурен съм, че на пазара ще излязат няколко вида ваксини”, каза по-рано в интервю NOVA проф. Петров.

Той беше категоричен, че ползите от ваксините са много повече от рисковете, които поставянето им крие. Според професора медиците трябва да се ваксинират, защото това би било отговорното поведение.

„Общият брой на излекуваните и получили някакъв имунитет плюс ваксинираните ще прекъсне веригата на заразата”, коментира още кардиологът в ефира на NOVA.

Той е убеден, че нито един регулаторен орган няма да позволи до хората да стигне ваксина, която застрашава здравето и живота им.

Според него, в отминаващата трудна година, всички, включително и медиците, са научили много.

„Изживяваме един катарзис. И въпреки многото негативи, ще излезем по-силни, особено откъм наука и знания”, заключи професорът.
NOVA