Страни като България, Словения и Хърватия успяха да запазят живота и здравето на хората. Това каза пред NOVA проф. Иво Петров - член на Експертния съвет по кардиология към здравното министерство.

Все пак за големия брой заразени в страната той заяви: „Не можем да останем оазис. Ние сме част от Европа и от света. Дори да се бяхме затворили напълно, след отварянето отново щяхме да получим хората, които са позитивни с COVID-19”.

Според него, здравната система у нас е достатъчно подготвена за условията на лечение. Заразата обаче изостряла проблема с недостига на медиците.

„Имаме намаление на броя на специалисти в определени региони, на които държавата трябва да обърне повече внимание от гледна точка на здравеопазване. Северозападът е един от най-бедните региони в Европа и е нормално колегите да отиват някъде другаде”, каза още професорът.

Петров коментира случая с починалия медик от Спешна помощ, на когото стана ясно, че е отказана помощ от негови колеги. „Според мен е абсурдно. Лекар никога не може да откаже помощ на човек в нужда, независимо дали е лекар, или не”, категоричен беше той.

Професорът разказа история за своя колежка, която е била с COVID-19. Това, че е спазвала всички предпазни мерки е повлияло за това да няма нито един заразен пациент или неин колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство. „Това показва, че когато е спазен пълният комплекс от мерки, конкретния колега не се смята за контактен в работата си с позитивни пациенти”, уточни още проф. Петров.
nova.bg