Проф. Георги Марков от гражданската квота на ГЕРБ в парламента коментира местния вот и изводите от него в интервю за NOVA. В него професорът заяви, че премиерът Бойко Борисов трябва да се замисли докога ще толерира лидера на Да, България Христо Иванов и че ще трябва да поиска от Доналд Туск да изхвърли от ЕНП едродепутата Радан Кънев. 

„Борисов трябва да се замисли до кога ще толерира „Да, България“. Кой е този Христо Иванов, та стана министър на правосъдието? Кръгът Капитал – те му го набутаха", каза проф. Марков и определи Да, България и Демократична България като най-големите врагове на ГЕРБ в столицата.

Да, България“ и тези общности не са десни. Единственото, което искат е да свалят ГЕРБ от власт от власт, защото мислят, че ако няма ГЕРБ, ще са те, а то не е така“, подчерта той.

„Това е столица. Тук са съсредоточени всички НПО-та, които в огромната си част безделничат, но работят с чужди пари. Около Да, България тази цялата неолиберална общност – съдии, Правосъдие за всеки, Хелзинкския комитет, който го докарахме дотам, че да дава бележки за благонадеждност на убийци и на базата на тези бележки съдът да ги освобождава", възмути се професорът. 

Той критикува и евродепутата Радан Кънев и Димитър Делчев от ДБГ. "При тази ситуация в София, какво прави Радан Кънев в ЕНП? Сега председател на ЕНП ще е Донал Туск, либерал и приятел на Бойко Борисов. Да го пита нормално ли е Радан и този от ДБГ, който разлепваше плакатите на Мая Манолова да са в ЕНП", попита той.

„Сърдим се на Слави Трифонов, че направи партия „Няма такава държава“, а аз питам има ли друга държава, в която целия Съдебен съвет – 25 висши държавни магистрати, двама от които председатели на върховните съдилища и главния прокурор, се карат 10 часа по телевизията. Къде го има председател на Върховен съд да чете политически тирамби и анализи. Не му е това работата“, коментира още Марков.

“Резултатите на изборите в София ми казват, че съм горд софиянец. Няма такъв град – в рамките на ЕС няма друга столица, която 30 години да не е допуснала социалисти и либерали на власт. Преди СДС, а сега и ГЕРБ не го допусна”, каза той по повод изборите в столицата.

Отиващият си неолиберален модел и разпадащите се социалистически партии в цяла Европа концентрираха в столиците либералните общности, мигрантите, социалистите, джендърите и клошарите, смята той.

В София беше хвърлен голям ресурс. Голямо обединение се получи срещу Фандъкова. Освен това обединение на десни избиратели, репресирани и реституирани, нейните лични качества и поведение, и най-вече направеното, надделяха, защото седи някакво момче и вика: „Ще спасим София.“ Абе момче, ти не знаеш ли, че СДС и ГЕРБ я спасихме. Ти знаеш ли каква столица наследихме – най-грозната столица в Европа, заедно с Тирана. Само където бункери не направиха, заедно с мавзолея, мумията, празните магазини, заградения Александър Невски за Великден. Бой за банани като маймуни – само за Нова година, защото тогава Коледа не празнувахме официално. Агнешко само за Великден.“, обобщи промените в София и в България Георги Марков.

„Касиране на изборите в София няма как да има", прогнозира той. "По телевизиите никой не каза, че местните избори не са само кметски. Те са и за избор и на местно самоуправление, за общински съветници. Кметът е само изпълнителен орган, той е министър-председател. Но в местните парламенти ГЕРБ ги уби – в София разликата е 15%, в Пловдив – 20%, във Варна – 20% и в Бургас – 40%. Ако това бяха парламентарни избори, 50 депутати само от София щяха да влязат в Народното събрание. Победата на ГЕРБ е удивителна.“, категоричен бе проф. Георги Марков.

„Да дадеш Русе на БСП на датата 3 ноември е груба политическа грешка. Русенки на тази дата свиреха Гриша Филипов. Позор е загубата на този град-символ на демокрацията“, каза още той. 

„Демокрацията е ротация, Не може вечно да си на власт. Нормално е при местни избори, които са и мажоритарни да има обединения около един човек и някъде да се губи, но победата на ГЕРБ е зашеметяваща, защото София, Пловдив, Варна и Бургас – тези четири знакови града те са най-важните административни, спортни и културни центрове. Две трети от българите живеят в тези четири града“, каза той и заяви твърдо, че смята, че с тези резултати на ГЕРБ на местния вот, през 2021 партията ще спечели и парламентарния вот.
 
nova.bg