/ БГНЕС
Втори ден основният свидетел на прокуратурата по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов дава показания пред специализирания съд.

Дясната ръка на Цветан Василев даде показания по делото КТБ (ОБЗОР)


Бившият счетоводител и дългогодишен най-приближен човек до банкера отново обясни, че се чувства излъган и предаден. 

За да илюстрира ситуацията с драматичния фалит на банката Лазов си послужи с библейския пример за Исус и апостолите му. "Той ми отне живеца...когато видях, че Василев няма да се върне и се отрича от всички, които работеха за него, моето лично убеждение беше да спра да изпълнявам разпорежданията му и да уведомя властите".

Служители на Цветан Василев ставали подставени лица на фирми

Два дни след затварянето на КТБ Лазов пътувал до Виена, където се срещнал с Василев и му занесъл документи. Там разбрал от банкера, че той няма намерение да се връща у нас.

В разговора си с Василев, Лазов чул изречение, което го сринало. И не само него, а и всички, които били близки до банкера. Какво точно му казал Василев, Лазов засега отказа да отговори на медиите. Обясни само, че останал с впечатлението, че Василев не го интересувало какво се случва с хората му.

Целият живец съм си дал за Василев, нямам неизпълнена задача. И като видях, че той няма намерение да се върне, отрече се от всички и имайки понятие за щетата, моето лично убеждение беше да спра да изпълнявам всички негови нареждания, да информирам всички власти, посочи Лазов.

Иван Гешев: Ще стане ясно как е фалирала КТБ, ако основният свидетел потвърди показанията си

Той беше категоричен, че никога в кабинета на Василев в КТБ не е виждал Делян Пеевски. Там бил само адв. Лазар Карадалиев, който през юли 2014 г. дошъл с екипа си и с охрана и седнал в кабинета на Василев.

Няколко пъти Лазов повтори, че отношенията на банкера с най-близкото му обкръжение били на основата на доверието. Но станало така, че "все едно Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, да не отиде на кръста, а да отиде другаде".

Разпитът на Лазов пред съда продължава и в момента.
 
БТА