Продължава работата за изваждане на телата на затрупаните строители
Продължава работата за изваждане на телата на затрупаните строители / снимка: БГНЕС

Продължава операцията по изваждането на телата на двамата работници, затрупани от земна маса в строителен изкоп във Велико Търново. Третият от затрупаните оцеля, той бе изваден снощи след спасителна акция, продължила два часа и половина.

Инцидентът стана вчера в 14,30 часа при изкопни работи на ул. „Зеленка” във Велико Търново. Строителният обект – жилищна сграда с възложител фирма ВИМАР ООД, е незаконен, тъй като не са представени всички необходими документи, съобщи главният архитект на общината Елена Абаджиева.

Откопаването става бавно, защото единайсетметровият изкоп продължава да бъде опасен. Работата по изравянето на телата се извършва от екипи на пожарната, Гражданска защита и строителна фирма, която укрепва ската преди всеки нов етап на изкопаване.

Загиналите са Ибрям Хюсеинов и Али Келов. Те са работили на строителния обект от около десетина дни. Преди да започнат работа не са подписвали никакви документи, каза Ибрям Келов, който е баща на единия загинал и дядо на другия и който също е работник на строежа. Тримата са извършвали изкопни работи заедно с още двама свои съселяни от котленското село Ябланово. Ибрям Келов разказа още, че работят на строителни обекти във Велико Търново и региона от около година.

При вчерашния инцидент бе затрупан и трети човек от строителната бригада – Казъм Джаферов. Спасителите успяха да стигнат до 21-годишния Казъм и той е настанен в болницата във Велико Търново без опасност за живота. В болницата в силен шок е и Мустафа Мустафов.

Заради тежката строителна авария със заповед на кмета на старата столица всички тържества за празника на Велико Търново – 22 март, са отменени.

Други новини от Велико Търново