/ netinfo
Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, затворило главен път Смолян-Мадан в района на село Тикале, е пробито. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който извърши оглед на място, съобщават от пресцентъра на ресорното ведомство.
 
"Строителството на новото обходно трасе върви с пълна сила. Работи се дори в събота и неделя при валежи от сняг в сложен горски терен", е коментирал зам.-министър Йовев.
 
Колко милиона лева ще струва укрепването на свлачището край Смолян?

В момента обходното трасе, което е дълго около 1 км, се уширява, заздравява се пътната основна, изграждат се системи за отводняване и обезопасителни съоръжения, за да може да поеме трафика на автомобили до 12 тона. Работи се и по самото свлачище. В момента специализирана техника изследва основата на свлачището и здравината на републиканския път под него.
 
Спешно умуват за транспортен достъп в района на смолянското свлачище 

"Добрата новина е, че шосето в компрометирания участък не е засегнато от свлачищни процеси", е заявил зам. регионалният министър. Направено е и пълно геоложко заснемане.
 
Според инж. Йовев на този етап не може да се предприемат действия по разчистване на падналите земни маси, защото при това преовлажняване има съществен риск от отцепване на нови скали и кал. "Евентуални нови срутвания, или разчиствания с взривове, може да доведат до падане на големи маси в корито на река Черна и да се образува стена, която да спре течението. Така ще имаме още един проблем с язовир, който да е проводник на голяма речна вълна", е коментирала той.
 
До седмица асфалтират обходен път на срутището Смолян-Мадан за леки коли
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството е призовал за търпение жителите на засегнатите селища по трасето на главния път. "Въпрос на няколко дни е да пуснем движението по алтернативното трасе. До тогава е добре да се преминава през определените обходни маршрути, защото рискът за живота и здравето е сериозен", е заявил той.