Прилагането на копия на лични карти към документацията е прекомерна
Прилагането на копия на лични карти към документацията е прекомерна / снимкa: Sofia Photo Agency

Прилагането на ксерокопия на лични карти към документацията, събирана от страна на мобилните оператори, е прекомерно, смята председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова. По този случай обаче се чака становище на Върховния административен съд, добави тя в „Деня” на Дарик.

Комисията проверява работата на три банки при обработването на лични данни и до края на месеца се очаква да бъдат готови констативните актове. Кредитните институции показват изключително съдействие, съобщи още Шопова.

На следващото заседание на Комисията може да бъде дискутиран случаят със задържането на личните карти от страна на НСО при влизане в сградата на НС, добави Шопова. Ако постъпи жалба от физическо лице по този случай Комисията ще го разгледа и ще процедира съгласно своите правомощия, както и при други подобни казуси, каза още Шопова.

Проверката на информационните масиви на МВР е част от работата на Комисията по прилагането на правото на Шенген, обясни Шопова, като в рамките на тези дейност ще има проверки на всички информационни системи, които след това ще бъдат включени в Шенген.

Според Шопова от следващия месец ще заработи електронният регистър на администраторите на лични данни. Надяваме се да има яснота по случаите, искаме съдействие от Икономическа полиция, заяви Шопова.