При сливането на деветте столични болници може и да не се стигне до съкращения
При сливането на деветте столични болници може и да не се стигне до съкращения / снимка: sxc.hu

С обединяването на администрациите на деветте столични болници в карето на Александровската, може и да не се стигне до съкращения в администрацията. В това е убеден финансистът Красимир Ангарски, който е назначен за управител на дружеството, което ще обедини болничните администрации. Основният аргумент на здравния министър Петър Москов да реализира идеята със сливането бе именно, че със съкращаване на част от администрацията на тези болници ще се спестят пари. Ангарски обаче уточни, че средства могат да бъдат спестени от различни дейности, но новосформираното дружество нямало как да замести болничните администрации.

Днес директорите на деветте столични болници в карето на Александровската подписаха договор за създаването на гражданско дружество, което да обедини немедицинската част на тези лечебни заведения. За негов управител бе избран Красимир Ангарски, който уточни, че за да се присъедини към дружеството, всяка от болниците ще трябва да даде по 5000 лв.

„Първоначално по 5000 лева, което е символично. По-нататък в зависимост от дейностите, които ще се изпълняват, ще има допълнителни вноски", заяви Ангарски.

Администрацията на самото дружество ще е от петима души и няма да е в състояние да замени болничните администрации, добави Ангарски и категорично заяви, че може да няма съкращения в тях, както твърдеше здравният министър д-р Петър Москов.

„Вие защо се хващате за това със съкращаването на администрацията. Това дружество не може да изпълнява административните длъжности, които ги изпълняват сега съответните администратори. Те си остават и при тях ще си има администрация", допълни Ангарски.

На въпроса тогава как ще се спестят пари, каквато беше основната идея, Ангарски отговори така:

„Аз сега ви казвам - взимам една дейност и се прави анализ. Колко перални има, има ли нужда от толкова, има ли капацитет, може ли една да изпълнява функциите на всички останали и тогава бордът решава - закриваме пет перални и остава една", допълни той.

В ръководството на дружеството ще бъдат включени директорите на деветте болници, а ролята на управител ще изпълнява Красимир Ангарски.