/ БГНЕС
Президентът връчи високи държавни отличия на четирима изтъкнати българи
101933
Президентът връчи високи държавни отличия на четирима изтъкнати българи
  • Президентът връчи високи държавни отличия на четирима изтъкнати българи
Българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области, заяви президентът Румен Радев, който връчи  висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи.
 
Изявеният спортен деятел Христо Меранзов беше удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му в областта на физическото възпитание и спорта.

БГНЕС

 Журналистът и мореплавател Дончо Папазов бе награден с орден „Стара планина“ първа степен за принос в областта на спорта, науката и журналистиката.

БГНЕС

Проф. д-р Цекомир Воденичаров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование.

БГНЕС

Държавният глава връчи орден „За военна заслуга“ първа степен на о. р. генерал-майор Александър Александров. Легендарният ни космонавт беше отличен за развитието и укрепването на въоръжените сили и за приноса му за националната сигурност на страната.

БГНЕС

 
„Макар тяхната професионална дейност да се развива в различна среда, те доказаха по безспорен начин, че българинът може да постига успехи на световно ниво и то в различни области, предизвикващи човешките възможности на върховен предел“, заяви на церемонията по връчването на отличията държавният глава.

БГНЕС

От името на наградените Христо Меранзов благодари за признанието. „Ние четиримата, макар и в различни области, сме работили в една обща посока - човека и неговото физическо и интелектуално развитие“, каза Меранзов.
 
Като очерта различните реформи и промени в областта на спорта, Меранзов помоли президента да се направи необходимото спортът да се върне на децата и младежта.