"Да си български гражданин е отговорност и чест, която изисква и задължава много", това каза президентът Румен Радев на официална церемония по връчване на български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов. 

радев връчване
Георги Димитров


Остра реакция на МВнР относно изказването на премиера на РС Македония за България
 
Любчо Георгиевски е председател, а Благой Шаторов – секретар на закрития от властите в Република Северна Македония български културен център "Иван Михайлов" в Битоля. "Смятам, че ще бъдем достойни граждани на Р България, също както сме на Македония", заяви Любчо Георгиевски.
 

радев връчване
Георги Димитров

 
Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход.

"За мен е привилегия да удостоя с български документи за самоличност двама наши сънародници, чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна Р Северна Македония, че хилядолетната българска култура и историческото наследство в Македония са незаличими и ще продължават да будят умовете и сърцата на българите", заяви Радев.

Припомняме, че прокуратурата в Битоля повдигна обвинение за насаждане на омраза и ксенофобия на Георгиевски в началото на май.
Сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид и културният център "Иван Михайлов" в Битоля бяха заличени от Централния регистър на Република Северна Македония след решение на Министерството на правосъдието и полученото отрицателно становище на комисията по имената.

Действието беше в резултат от промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Северна Македония, който със задна дата забрани създаването на организации, които с името, програмата, целите и дейността си подбуждат и призовават към агресия, разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространяване и подпомагане, подбуждане и одобряване на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Третия райх.

БГНЕС, БТА