Председателят на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски е получил от съда две нови обвинения.

Разследват за расизъм председателя на българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

От получената призовка „в качеството му на обвиняем“, включително и като физическо лице, не става ясно какво престъпление е извършил Георгиевски. Призовката, която му е била връчена в петък, е изготвена преди 8 дни от Основния съд в Битоля. Съдът задължава Люпчо Георгиевски да се яви лично и да получи обвинението на 4-ти април в съда.

Ако той не се яви, ще „бъде принудително докаран в съда“, пише още в призовката.

"За мен случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РС Македония. От една страна, ръководството на клуба получава покана за срещи в министерството на външните работи с цел намаляване на напрежението. Външният министър Буяр Османи разговаря с мен и твърди, че иска сваляне на напрежението, но от друга страна, същата тази държава използва всички възможни инструменти за репресии срещу нас. Това е пълен абсурд и лицемерие. Но, за съжаление, това е действителността, пред която са изправени всички македонските българи в страната“, каза самият Георгиевски.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид

Срещу клуба в Битоля бе извършен вандалски акт през месец май миналата година, когато входната врата на клуба бе опожарена. Виновникът бе пуснат на свобода.

В същото време срещу другия български клуб в Охрид имаше стрелба, а секретарят Християн Пендиков бе жестоко пребит.
БГНЕС