Президентът се консултира за състава на ЦИК за евровота
Президентът се консултира за състава на ЦИК за евровота / снимка: Sofia Photo Agency
Президентът Георги Първанов ще назначи с указ Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от България в близките дни. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава направи консултации за състава на Централната избирателна комисия. Той прие последователно представители на ръководствата на парламентарните групи на КБ, НДСВ, ДПС, ОДС, ДСБ, БНС и коалиция "Атака".

Георги Първанов е подчертал, че изборите трябва да отразят действителното представителство на българските граждани в европейския парламент.

НДСВ предлага в квотата на партията в ЦИК за изборите за Европейски парламент на мястото на Димитър Радев да бъде Цветозария Кътева. Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на НДСВ Борислав Великов след консултации при президента по назначаването на ЦИК.

Великов обясни смяната с предстояща командировка в чужбина на Радев и с невъзможността да бъде достатъчно полезен като член на комисията.

Другите кандидатури на НДСВ за членове на ЦИК са Бисер Троянов, Антоанета Груева, Емил Пенков, Иван Минев и Мина Топузова.

По повод номинираната от БСП Светла Димитрова за председател на ЦИК, Великов каза, че има договореност БСП да предложи председател и заместник-председател на комисията, а НДСВ - заместник-председател.

По думите му, Димитрова ще се справи като председател на комисията. Великов посочи, че е важно това, което ще свършат политическите сили, особено управляващите, защото е от значение да се мобилизират хората да гласуват на тези избори.

ДПС предлага четирима членове на ЦИК за изборите за Европейски парламент, от които Мустафа Карадайъ за секретар на комисията. Това каза заместник-председателят на движението Лютви Местан, след консултациите при президента.

Местан припомни, че Карадайъ има опит като секретар на две избирателни комисии - за последните парламентарни избори и в изборите за президент.

ДПС подкрепя 25 -членен състав на ЦИК с пропорционално разпределение 9:6:4:2:2:1:1, което отразява плътно съотношението между парламентарно представените политически сили.

Съзираме особен знак в датата за изборите за ЕП - 20 май, което е средата между стария и новия стил, в които честваме празника на пресветите братя Кирил и Методий, каза Местан. По думите му, това показва, че България е в ЕС със своята богата култура и история, и съхранена национална идентичност.

ОДС предлага Елена Маркова и Калин Раймундов за членове на ЦИК за изборите за Европейски парламент, заяви заместник-председателят на ОДС Иван Сотиров.

Той изрази надежда, че единият от двамата кандидати на ОДС да бъде назначен за заместник-председател, или за секретар на комисията.

И двамата номинирани са юристи, с опит, Маркова е била и досега член на ЦИК, а Раймундов е бил в районна избирателна комисия, посочи Сотиров.

Попитан дали подкрепят кандидатурата на Светла Димитрова за председател на ЦИК, Сотиров каза, че не е въпрос да дават оценки и предположи, че при номинациите всяка партия се е стремила да предложи най-доброто.

Въпросът е да бъде зачетен балансът като представителство в ЦИК, за да се гарантира максимална прозрачност и обективност в работата на комисията, допълни Сотиров.

ДСБ предлагат математика Иларион Иларионов и юриста Мигуела Григорова за членове на ЦИК за изборите за Европейски парламент. Това каза заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев след консултации при президента за назначаване на ЦИК.

От ДСБ одобряват, че се възприемат предложенията на парламентарните групи и че комисията се съставя според техните номинации. Методиев каза, че с президента са обсъдили състоянието на изборните книжа и кратките срокове за тяхната подготовка и обнародване.

Български народен съюз /БНС/ предлага юриста Красимир Вълев за член на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за изборите за евродепутати. Това каза съпредседателят на парламентарната група на БНС Красимир Каракачанов.
Той посочи ,че техният кандидат има богат опит и е бил член на избирателни комисии шест пъти.

Каракачанов отбеляза, че това са първите избори за евродепутати, сроковете са кратки, системата за изчисляване на резултатите е различна и всяка форма на непрофесионализъм в ЦИК би могла да опорочи изборните резултати.

От "Атака" предложиха заместник-председателя на партията Антон Сираков за член на ЦИК за изборите за евродепутати. По думите на Шопов номинацията на Сираков се възприема от президента. Шопов припомни, че Сираков беше член на ЦИК за президентските избори през 2006 г.